Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

MSM

€ 19,95 (inclusief btw 21%)
Omschrijving

Meer info over MSM tabletten

MSM: natuurlijke stof
MSM is de afkorting van Methylsulfonylmethaan, ofwel organisch gebonden zwavel. De chemische formule van MSM is CH3SO2CH3. Het is een klein, licht molecuul met een molecuulgewicht van 94. MSM bevat ruim 34% elementair zwavel, en bevat bovendien twee methylgroepen. MSM wordt van nature aangetroffen in regenwater, vers fruit en verse groenten. De gehalten in deze voedselproducten variëren doorgaans van 1 tot 4 mg MSM per kg. MSM is echter relatief vluchtig, en verdwijnt gemakkelijk indien het voedsel wordt bewerkt (verhit!) of langdurig wordt opgeslagen. Opmerkelijk genoeg is moedermelk de rijkste natuurlijke bron van MSM!
MSM lijkt daarentegen de bijna ideale leverancier te zijn van zwavel en methylgroepen en de ideale ontgifter. Immers, elk molecuul MSM wordt afgebroken tot één molecuul sulfaat en twee methylgroepen, en verder niets. Ter vergelijking: methionine en S-adenosylmethionine (SAMe) leveren per molecuul één sulfaatgroep en (slechts) één methylgroep op, en als restgroep het grote, toxische molecuul homocysteïne.
 
 Belang methylgroepen Omschrijving
 Bouwstenen van alle organische moleculen  Bouwstenen van alle Methylgroepen zijn de bouwstenen waaruit alle organische moleculen zijn opgebouwd. Miljoenen organische moleculen malen per seconde worden methylgroepen in ons lichaam aan moleculen beschikbaar gesteld. Dit heeft effect op alle levensprocessen en is essentieel voor de ontgiftingsprocessen.
 Onderhoud van het lichaam  Het lichaam is voortdurend bezig met weefsels en cellen af te breken en opnieuw op te bouwen. Dit proces wordt methylatie genoemd.
Regulatie van stofwisselingsprocessen Methylatie reguleert de genexpressie en helpt onder meer de werking van hormonen en neurotransmitters te reguleren.
Ontgifting Veel toxische stoffen worden eerst in de lever gemethyleerd (gebonden aan een methylgroep), waarna verdere ontgifting plaatsvindt.
Belang zwavel Omschrijving
Bouwstenen van eiwitten Zwavelbruggen ( -S-S-) tussen de ketens aminozuren geven eiwitten hun ruimtelijke structuur, en daarmee hun biologische activiteit. Zonder zwavelbruggen bestaan er geen eiwitten.
Bouwsteen van enzymen en hormonen Zwavelbruggen zijn verantwoordelijk voor de ruimtelijke structuur van enzymen en sommige hormonen. Zonder zwavelverbindingen ontstaan enzymen en hormonen met afwijkende ruimtelijke structuur, die biologisch inactief zijn.
Bouwsteen van bindweefsel en kraakbeen In bindweefsel en kraakbeen vormen de zwavelhoudende glycoaminoglycanen met collageen en vezelachtige structuur, die door zwavelbruggen flexibel en stevig blijft.
Bouwsteen van huid, haren en nagels De zwavelhoudende eiwitten collageen en elastine zijn verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid. Haren en nagels bestaan voor een groot deel uit keratine, een taai eiwit met een hoog gehalte aan zwavel. Zwavel staat niet voor niets van oudsher bekend als ‘het schoonheidsmineraal’.
Flexibiliteit celmembraan Zwavelbruggen vormen flexibele verbindingen tussen de celwand en het omringende bindweefsel. Bij voldoende zwavel inname blijven de cellen elastisch. Bij tekorten aan zwavel treedt verharding van de celwand op, en verliest de cel aan elasticiteit. Hierdoor worden zuurstof en voedingsstoffen minder goed naar de cellen vervoerd, en afvalstoffen minder goed afgevoerd.
Energieproductie Zwavel is van belang voor de cellulaire energieproductie: het speelt een rol bij het electronen transportsysteem, als onderdeel van de ijzer/zwavel eiwitten in de mitochondriën, de cellulaire energiefabriekjes. Bovendien maakt zwavel onderdeel uit van de B-vitaminen thiamine (B1) en biotine. Deze vitaminen heeft het lichaam nodig bij de omzetting van glucose in energie.
Antioxidant Zwavel maakt onderdeel uit van alle antioxidantenzymen en de zwavelhoudende aminozuren methionine, cysteïne and taurine, die beschouwd worden als krachtige antioxidanten. Deze aminozuren zijn in staat hun thiol (-SH) groepen af te splitsen, die daarna in staat zijn om vrije radicalen te binden.(18) Zwavel is ook een bestanddeel van glutathion, dat bestaat uit de drie aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur. Glutathion wordt algemeen beschouwd als de krachtigste nutritieve antioxidant.
Ontgifting Zwavel speelt een belangrijke rol in de ontgiftingsprocessen van de lever. In de zgn. Fase 1 van ontgifting wordt zwavel (in de vorm van sulfaat) gebruikt om via de cytochroom P450-enzymen stoffen wateroplosbaar te maken. In de volgende stap, Fase 2, worden een aantal stoffen gebonden aan sulfaat onder invloed van het enzym sulfotransferase.
Samenstelling per tablet:  
MSM (methylsulfonylmethaan, met 34% elementair zwavel) 1000 mg
 
Vitals gebruikt voor dit product OptiMSM®, de zuiverste vorm van MSM.

Ook interessant

€ 39,95